Серед руїн давньоримського міста Помпеї археологи виявили термополій – давній аналог закладів швидкої вуличної їжі. Харчувалися в них переважно бідняки, які не мали власної кухні. Заклад складався з прилавків з глибокими отворами, куди ставили глиняні горщики з їжею, яка постійно підігрівалась на вогні.
Побудова термополію чудово зберіглась. Навдивовижу, за понад 2 тисячі років майже не постраждали й фрески з прилавків. Вірогідно, завдяки тому, що місто було швидко вкрито значним шаром вулканічного попелу та лавою, що перетворило його на своєрідну капсулу часу, яка дає підставу археологам робити нові відкриття.
Насправді термополій було виявлено ще в 2019 році на території Археологічного парку Регіо V. Ця частина міста поки не відкрита для туристів, активні розкопки тут проводять із 60-х років. Тож досі знахідка не оприлюднювалась. Загалом, дослідникам вдалось встановити, що практика продажу гарячої їжі на винос в Римській імперії була доволі поширеною. Лише в Помпеях подібних закладів налічувалося понад 150. Проте раніше археологам не доводилось знаходити термополій в такому гарному стані.
Стіни одного з прилавків прикрашені кольоровими фресками з зображенням гусок та півня, які, вірогідно, слугували для привернення уваги відвідувачів, а також могли натякати на асортимент закладу. На інших збережених фресках можна побачити німфу на коні в підводному царстві.
Також археологи знайшли патеру (прикрашену бронзову чашу для напоїв), керамічні глечики, які використовували для приготування тушкований страв та супів, фляги для вина та амфори. На дні деяких горщиків знайдено й рештки їжі, за яким вчені встановили приблизний раціон римлян 2000 років тому. Це риба, равлики, свинина, яловичина та курятина. На дні винного глечика виявлено товчену квасолю, яку тоді додавали до вина, аби трохи висвітлити його та надати більш витончений смак. Це демонструє широке різноманіття страв. Відкрити цей термополій для відвідування туристів планують у 2021 році
Фото та джерело: CNN