Лувр відреставрує 29 картонів Філіпа-Огюста Ларівієра

Департамент друку та малюнків Лувру відреставрує 29 картонів «Сходження Святого Духа на апостолів» Шарля-Філіпа-Огюста Ларівієра, які він створив як ескізи до майбутніх вітражів куполу Королівської капели в Дро (Chapelle royale de Dreux) та каплиці поруч.

Шарль-Філіп-Огюст Ларівієр (1798-1876) був учнем французького художника доби класицизму Ан-Луї Жироде де Русі-Тріозон та одним із улюблених художників короля Луї-Філіпа (сина герцогині Орлеанської). Монарх вирішив розширити та прикрасити родову капелу. За його замовленням Шарлем-Філіпом-Огюстом Ларівієром і було створено ці проєкти. Капелі також було дано сучасну назву Chapelle royale de Dreux. До всього, вона стала сімейною усипальницею.

Будинок капели на цьому місці було зведено у 1816 році за замовленням дочки герцога Луїзи Орлеанської. Вона викупила свою ж землю у приватної особи, яка в свою чергу придбала її на розпродажах Революції. За будівництво капели в стилі неокласицизму відповідав паризький архітектор Шарль-Філіп Крамал. Для будівництва використовувалися матеріали, що залишилися від зносу інших будівель, зокрема бенедиктинського абатства.

Добудовувалася Капела в 1842 – 1845 роках на замовлення Луї-Філіпа I в неоготичному стилі. Її численні вікна були оформлені за допомогою барвистих вітражів, виконаних на Севрському заводі за малюнками Делакруа, Енгра, Верне та інших. 12 фігур святих розробив Ежен Віолле-ле-Дюк. Гробниці були виконані кращими скульпторами свого часу, в тому числі Прадо і Мерсьє.

Навершя каплиці Богородиці, де був дзвін, зруйнувала блискавка в 1875 році, його не відновили. У 1944 році німецькі снаряди пошкодили деамбулаторій та знищили 3 з 8 вітражів на сюжет житія святого Людовіка, а також скульптури. Згідно із заповітом Анрі Орлеанського, графа Паризького, який помер в 1999 році, капела нині належить Фонду Людовика Святого.