«DVI LINII»: виставка Анатолія Тертичного та Віктора Вінiченка

В культурному центрі «Imagine Point Gallery» відкрилась виставка робіт українських художників Анатолія Тертичного та Віктора Вінiченка «DVI LINII». У двох експозиційних залах представлено 26 картин, Створені митцями у 2019-2020-ті роки. Усі полотна експонуються вперше.

Виставковий проєкт «Дві лінії» – творчий тандем представників двох поколінь художників Віктора Вінiченка та його наставника Анатолія Тертичного. Дві лінії, як дві творчі й життєві паралелі, різні й водночас схожі між собою. Зі своїми поглядами, підходами та ідеями, сповнені любов’ю, сподіваннями, втратами та розчаруванням. Виставка «Дві лінії» запрошує зануритись в таємний світ сокровенного двох художників: їхніх почуттів та переживань.

Анатолій Тертичний переконаний, що первинним для художника є створення образу, а техніка й фарби – справа другорядна. Можливо саме тому Віктор Вінiченко відчув споріднену душу саме в цьому митці й обрав його собі за наставника. Трансформуючи реальність крізь особисту думку, настрій, емоційний стан, Анатолій Тертичний створює неповторні образи в ірреальному абстрактному просторі. Його унікальний впізнаваний стиль базується на вільній, живій лінії, яка невимушено, але дуже влучно окреслює форму серед масивних кольорових плям. Довершує художній образ складне колірне співвідношення, нашарування пастозних мазків, які гармонійно розташовуються на площині, утворюючи врівноважену композицію.

Роботи Анатолія Тертичного нині зберігаються в приватних колекціях в Україні та за кордоном, зокрема, в Чехії, Словаччині, Австрії, Бельгії, Швейцарії, Польщі, Франції, Німеччині, Ізраїлі, Канаді, США, Сінгапурі. А також в Національній спілці художників України, Музеї Чорноморського флоту. Севастополя, Музеї Другої світової війни у Києві, Запорізькому художньому, Корсунь-Шевченківському краєзнавчому та Кагарлицькому краєзнавчому музеях. На батьківщині, в Краєзнавчому музеї м. Ровеньки (Луганська область). В галереях України, Європи та США.

Віктора Вініченка приваблюють художники, які руйнують стереотипи, мають свій індивідуальний і впізнаваний почерк. Тож у своїй творчості митець також йде наперекір стандартам: використовує різні матеріали й фактури.

«Спеціально не вивчаю формули поєднання кольорів. Я лише викладаю фарби на палітру – ось куди мене поведе, туди і піду. Якщо буду думати про поєднання відтінків і строгих правилах їхнього розташування, то втрачу нерв, емоцію. Чим більше категоричних «не можна», тим сильніше бажання йти проти встановлених стандартів. І пов’язано це не тільки з живописом», – наголошує Віктор Вініченко.

Побачити в картині щось своє, особливе, на думку художника, дозволяє абстрактний живопис. «Пірнувши в нього з головою», намагатись зрозуміти емоції автора, додаючи особисті переживання, – саме в такі моменти можна відчути, чи резонує душа глядача з картиною.

Відвідати виставку «Дві лінії» можна до 28 листопада в Галереї «Imagine Point» (Голосіївський проспект 86/1, вхід з двору). Вхід вільний.

Фото та джерело: Imagine Point