Виставка відомого нонконформіста

 

15 лютого у Львівській національній галереї мистецтв відкривається виставка творів українського художника з Парижа Володимира Макаренка.


14.02.2013

15 лютого у Львівській національній галереї мистецтв відкривається виставка творів українського художника з Парижа Володимира Макаренка.

Володимир Макаренко – український художник-нонконформіст, іноземний член Національної академії мистецтв України (2009). Народився 1943 року в  селі Новопушкарівка Дніпропетровської області.

У 1963 р. закінчив навчання в Дніпропетровському художньому училищі, де навчався в майстерні Якова Петровича Калашника (1927-1969). За дипломну роботу «У блакитному краї», виконану в манері «геометричного реалізму», Макаренко звинувачений у формалізмі, а картину знищено.

Того ж року вступив до Вищого художньо-промислового училища імені В.Мухіної. У Ленінграді приватно навчався в студіях Натана Альтмана та Павла Кондратьєва. Знайомиться з художниками М.Шемякіним, Є.Рухіним, В.Єсауленком, та ін. Закінчив навчання у 1969 р., одержав диплом художника монументального розпису, став членом неформальної організації художників-нонконформістів, відомої на Заході як «Петербурзька група».

У 1974 р. разом з Гуменюком, Сазоновим і Стрельніковим бере участь у виставці українських художників-нонконформістів у Москві у квартирі Сичових.

У 1976 р. відбулась перша персональна виставка Макаренка в Парижі в галереї «Hardy». Того ж 1976 року роботи Макаренка експонуються на одній з найвідоміших виставок художників-нонконформістів на Заході – «La Peinture russe contemporaine» в Палаці конгресу в Парижі.

У 1981 р. В.Макаренко емігрує до Франції, співпрацює з галереями «Galerie Saint-Leger» (Франція), «Turm-Galerie-Bonn» (Німеччина), «Galerie Noordeinde»(Голандія), «Alla Rogers Gallery», «Artfira Gallery»(США), «KUMF Gallery»(Канада).

Жан-Клод Маркаде в передмові до каталогу виставки Макаренка в Парижі у 1990 р. в «Modern Art Gallery» називає стиль Макаренка «орфізм», де головною формотворчою складовою є світло,  живопис Макаренка перетікає від безпредметного в предметне, а його композиції нагадують роботи Роберта та Соні Делоне. Проте сам автор називає свій стиль «метафізичним синтетизмом».

Виставка творів Володимира Макаренка – результат багатолітньої співпраці екс-директора Львівської національної галереї мистецтв Бориса Возницького із відомим шанувальником мистецтва, меценатом, доктором Михайлом Марковичем.

Джерело: прес-служба Львівської міськради