Всесвіт Олеся Бердника

 

29 березня у Центральному державному архіві-музеї літератури і мистецтва України відкривається документально-книжкова виставка, присвячена відомому українському письменнику-фантасту, філософу та громадському діячу Олесю Берднику (1926 – 2003)

29 березня у Центральному державному архіві-музеї літератури і мистецтва України відкривається документально-книжкова виставка, присвячена відомому українському письменнику-фантасту, філософу та громадському діячу Олесю Берднику.

Експозиція, підготовлена за ініціативи Державної архівної служби України та доньки письменника Мирослави (всього близько 250 архівних документів, примірників друкованих видань, творів живопису, музейних предметів тощо), ґрунтується на фондах Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України (ЦДАМЛМ України), Центрального державного архіву громадських об’єднань України (ЦДАГО України), Центрального державного архіву вищих органів України (ЦДАВО України); Галузевого державного архіву Служби Безпеки України (ГДА СБУ); приватних архівів родини Бердників.

В рамках виставки, що включатиме вісім розділів, будуть широко представлені фотографії О.Бердника різних років, документи родини письменника; листування з рідними (великий блок складає листування з донькою Мирославою під час другого арешту письменника); розсекречені справи слідства КДБ та ті, що пов’язані з обома його арештами (відповідно 1949 та 1979 рр.). Серед документів літературної діяльності О.Бердника – видавничі та редакційні примірники рукописів, кілька поетичних автографів, газетні та журнальні публікації.

1970-і роки у житті О.П. Бердника позначені скандальним виключенням з СПУ (1973 р.) та заснуванням разом з Миколою Руденком та Оксаною Мешко Української Гельсінської групи (1976 р.). Обидві події відображені в експозиції. Найбільша кількість документів пов’язана із реалізацією справи життя О.П. Бердника – заснуванням у 1989 р. громадської організації «Українська Духовна Республіка», що проводила щорічні Всесвітні собори Духовної України.

Останній блок виставки представляє О.П. Бердника як талановитого художника та фотографа. Презентуються живописні та графічні портрети рідних, «містичні» пейзажі, численні замальовки на листах та листівках до доньки Мирослави; фотороботи з краєвидами Кийлова тощо.

Відкриття виставки відбудеться 29 березня о 15.00 в галереї ЦДАМЛМ України, що на території Національного заповідника «Софія Київська». Триватиме виставка до 31 серпня 2012 р.