Триптих АРТ. Трава. Бляха

З 13 червня у галереї “Триптих АРТ” мультимедійна інсталяція Петра Бевзи і Олексія Литвиненка “Простори тяжіння. Трава”.
В рамках паралельної програми “Арсенале-2012”

13.06.2012

Свій новий проект відомі українські художники Петро Бевза і Олексій Литвиненко присвятили осмисленню “безперервної зміни форм і структур довкілля – проростанню, розквіту і занепаду, котрі, проектуючись на образи «цивілізаційного» життя людини, стають джерелом нових концепцій буття спільнот”.

В інсталяції образ довкілля створюють: порожнеча – відсутність живої плоті трави; мінлива світлова проекція на стіні – проростання пуп’янків, коливання трави, стерня, щетина на обличчі літньої людини, політ птахів, тощо; звуки і шуми довкілля; запах скошеної трави, розкладеної під ногами глядачів на підлозі виставкової зали.

Образ людської життєдіяльності створює оболонка трави, своєрідна посмертна маска, збільшена у сотню разів і відформована з бляхи.

Потрапляючи у простір «Трави», глядач бачить статичні, гранично збільшені порожні бляшані форми трави, розташовані по всій виставковій залі і освітлені таким чином, що тіні на стінах помножують їх кількість.

На двох стінах за допомогою відеопроекції з’являються зображення проростання пуп’янків, коливання трави, стерні, слідів людини, які згодом заростають травою, щетини на обличчі літньої людини, політ птахів над скошеним полем, утворюючи із оболонками єдину структуру із нескінченною можливістю інтерпретацій. Запах скошеної трави і природні шуми підсилюють образотворення. Все це зближує художній метод засвоєння довкілля із гармонійною випадковістю як «способу дії» природи.

Виставка проходить в рамках паралельної програми
першої київської бієнале сучасного мистецтва “Арсенале 2012”.

Джерело: Триптих АРТ